„MokRinkimų“ simuliacija gimnazijoje

  • Paskelbta: 2024-10-10
  • Kategorija: Renginiai

Nors šie rinkimai neturi įtakos tikriesiems Seimo rinkimams, jie suteikė puikią galimybę mokiniams geriau suprasti Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų procedūras ir procesus bei pasiruošti dalyvavimui tikruose rinkimuose netolimoje ateityje. Mūsų gimnazijoje mokinių rinkėjų aktyvumas – 25,7 proc.

Gimnazijos rinkimų komisiją sudarė I–IV klasių atstovai ir istorijos mokytojos Kristina Vilkelienė, Milda Matusevičienė, Rasa Mockaitienė. Gimnazistai atliko ir stebėtojų vaidmenį, o dar kiti priminė, atėjusiems balsuoti, kaip teisingai užpildyti rinkimų biuletenius. Rinkimų metu buvo naudojami panašūs į tikruosius biuleteniai su realių kandidatų sąrašais tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėje rinkimų apygardose. Tai leido mokiniams iš arčiau susipažinti su rinkimų procesu ir skirtingų partijų bei kandidatų programomis.

Moksleiviai partijas rinkosi labai įvairiai, tai buvo galima suprasti pagal jų replikas: „Tik Liberalų sąjūdis“, „Tik ne Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir ne Laisvės partija“, „Už Petro Gražulio, Tautos ir teisingumo partiją visada“, „Žymėjau, kas geriausiai skamba“. Daugiausia balsų surinko „Laisvės partija“ – 26,7 proc., Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 13,1 proc., „Nacionalinis susivienijimas“ – 9,1 proc. Vienmandatėje Žirmūnų apygardoje daugiausia balsų surinko „Laisvės partijos“ atstovė Morgana Danielė – 28,4 proc., Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Paulė Kuzmickienė – 13,1 proc., po 11,4 proc. „Lietuvos žaliųjų partijos“ atstovas Jonas Juodka ir Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Šetkus.

Daugumai dalyvavusių mokinių rinkimai patiko, jie dalijosi savo įspūdžiais: „Visai patiko“, „Jaučiausi kaip pilnavertė pilietė“, „Įdomi patirtis, padrąsino į ateitį, supratau, kaip bus ateityje“. Nors buvo ir tokių, kurių rinkimų simuliacijos patirtis nesužavėjo – „Nepatiko šie rinkimai ir nepatiko partijų sąrašas“.

Rinkimų simuliaciją „MokRinkimai“ organizuoja Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LIJOT). Šiais metais prie iniciatyvos prisijungė daugiau kaip 100 Lietuvos mokyklų.

Autorius:
Domas Nėnius 1e

Nuotraukos:
Domas Nėnius, Milda Matusevičienė, Rasa Mockaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas