Lietuvos žydų genocido dienos minėjimas gimnazijoje

  • Paskelbta: 2024-09-26
  • Kategorija: Renginiai

Gimnazijoje įvyko pagarbos ir atminties renginys, skirtas Lietuvos žydų genocido dienai atminti. Ketvirtų klasių mokiniai pristatė ne tik skaudžią Lietuvos žydų genocido istoriją, bet ir priminė kuo didžiavosi Šiaurės Jeruzalė.

Renginys prasidėjo nuo istorijos mokytojos K. Vilkelienės įžanginio žodžio, kuriame buvo pristatytos 14 Vilniaus vietų, kurios mena žydų gyvenimą Vilniaus mieste. Mokinys B. Krilavičius (IV a)  parodė iki mūsų dienų neišlikusios Didžiosios Vilniaus sinagogos vaizdus ir papasakojo apie vienintelę šiuo metu Vilniuje veikiančią Choralinę sinagogą. R. Gudelis (IV b) atskleidė, kuo garsus buvo Vilniaus Gaonas. A. Šyvytė (IV b) papasakojo jaukią istoriją apie gydytoją C. Šabadą. P.  Kotovaitė (IV b) pristatė Vilniaus geto istoriją. O geto kultūros židinių, teatro ir bibliotekos, įkūrimo istoriją papasakojo A. Povilaikaitė (IV e).  Talentingo jaunuolio Icchoko Rudaševskio tragišką likimą ir jo įamžinimą susirinkusiems pristatė D. Zujus (IV e).

Renginio metu taip pat skambėjo muzikos mokytojos J. Jusienės paruošti muzikiniai kūriniai, kurie atspindėjo žydišką kultūrą. M. Rascon  (IV b) ir A. Bludnickaitė (IV a) sugrojo melodiją  "Hava Nagila". O pirmokės K. Miniotaitė (I d) ir B. Žardeckaitė (I d) atliko žydišką dainą „Reizelė“.

Vaikščiodami Vilniaus senamiesčioje gatvėse nepatingėkite pakelti akių į viršų ar nuleisti žemyn, apsidairyti aplink ir pastebėti Vilniaus žydų istorijos simbolius šiandienos sostinėje.

Autorius:
Milda Matusevičienė, Kristina Vilkelienė

Nuotraukos:
Milda Matusevičienė, Kristina Vilkelienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas